Breekpunt of bindmiddel

Religieus engagement in de civil society

Wat zijn de kansen en de risico’s van religieus geïnspireerd maatschappelijk engagement in het hedendaagse Nederland? Een bondige samenvatting van het publieke debat over de invloed van religie op de huidige maatschappij.

Hoe zijn christelijke en islamitische normen en waarden een bron van motivatie? In hoeverre dragen ‘identiteitsorganisaties’ bij aan de zorg en voorzieningen voor allen? Of staat hun religieuze grondslag de integratie van groepen in de samenleving juist in de weg? Welke grenzen mag de overheid aan deze organisaties stellen en welke samenwerking is mogelijk voor publieke beleidsdoeleinden?
Deze en andere vragen komen in dit boek aan bod, in bondige en vaak persoonlijke bijdragen van wetenschappers, politici en praktijkmensen. Met bijdragen van onder meer Femke Halsema, Anton Zijderveld, André Rouvoet, Alaattin Erdal, Korrie Louwes, Wouter Kolff en Achmed Baâdoud, en een slotbeschouwing van SCP-directeur Paul Schnabel.
De publicatie is in samenwerking met de Platform INS (voorheen Dialoog Academie) voor de stichting Synthesis samengesteld. Paul Dekker van het SCP was één van de redacteuren.

Verschenen bij Uitgeverij Meinema
Aantal pagina’s: 179
ISBN: 9789021143187